Verspringen leidt tot blessures
Column Albert Verschure
Veel bedrijven moeten nu of straks in 2025 aan de nieuwe duurzaamheidsregelgeving voldoen die betrekking heeft op klimaatverandering, CO2-uitstoot, personeel en nog veel meer. Dan zie je twee soorten ondernemers: de fanatieke sprinter die als een bezetene losgaat én de bedachtzame strateeg die nog even bij de startblokken wacht en zich laat inspireren door goede voorbeelden. Beide zijn goed, maar wie per se vooraan wil lopen, moet wél van tevoren bepalen hoelang de wedstrijd moet zijn.
Paniek
Uiteindelijk moet de ondernemer zelf bepalen wat belangrijk voor hem is, hij hoeft dus echt niet over alle 1100 CSRD-datapunten te rapporteren. Philips komt immers ook maar tot de helft, dus de gemiddelde MKB-ondernemer zal daar nog een stuk onder zitten. Als je duurzaam met je centen wilt omgaan, wees dan alert op adviesbureaus die duurzaamheid (en met name de rapportage hiervan) als businessmodel hebben gemaakt. Voor je het weet, zaai je paniek in je organisatie en ben je met allerlei onnodige registraties bezig in plaats van echt duurzaam te ondernemen met een toekomstbestendige strategie.
Verzekeren wat bij je past
Het is net als met verzekeringen: je kunt je helemaal gek laten maken door je tussenpersoon, alle mogelijke risico’s die er maar zijn verzekeren, en alleen maar bezig zijn met risico’s afdekken en premie betalen. Terwijl het een stuk logischer is om alleen te verzekeren wat strookt met jouw eigen bedrijfsvoering. Mijn advies is dan ook om in de rest vooral geen energie te steken. Zonde van de tijd; je hebt het al zo druk.
Ga niet vliegen
Beste ondernemer, laat je niet gek maken. Verspringen leidt tot blessures. Begin het parcours tijdig. Check van tevoren wat bij je past. Maak gebruik van wat je al hebt en pas dit vervolgens aan. Zo loop je namelijk ook binnen. Ga niet vliegen, maar blijf met beide benen opde grond, ook in 2025. Dan gaan we met z’n allen een mooie en duurzame toekomst tegemoet.