Die verrekte kool en de geit

Column Albert Verschure

De overheid houdt niet van impopulaire boodschappen richting haar burgers. Dus verzint ze dingen die de aandacht afl eiden en de burger zoet houden. De kool en de geit sparen heet dat.

Toeslagen

Ze bedenkt bijvoorbeeld een belastingplan en laat dat doorberekenen door het CPB. Het CPB ziet tot grote schrik dat mensen daar fors op achteruit gaan waarop de overheid maar weer in die bak vol maatregelen graait. Huurtoeslag, zorgtoeslag, één-ouder toeslag, kinderopvangtoeslag, energietoeslag: je zou er een toeslag van krijgen. Feit blijft, wie meer gaat werken, houdt nauwelijks méér over door het verlies aan toeslagen. Gek hè? Dat half Nederland maar de helft van de tijd werkt.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

De overheid subsidieert huurders van een slecht geïsoleerde woning met huurtoeslag en energietoeslag zodat die huisjesmelker zijn rekeningen kan blijven innen. Nou, moe. De schade die ontstaat om die verrekte kool en de geit te sparen is immens. Logisch dat de burger zich steeds meer laat horen. Ik roep niet direct op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar het gaat fout als je als overheid elke keer aan de knoppen blijft draaien. Problemen kunnen niet meer getackeld worden tenzij je de boel blijft compenseren. Rijst daarop de vraag wie dat weer moet gaan betalen. Kortom, zoek de juiste knop en blijf er dan met je tengels vanaf. Zo ook binnen het ondernemerschap. Je kan voor elke klant iets specifi eks doen, maar standaardiseer de boel en houd dingen simpel. Als een klant meer bestelt, mag de klant meer overhouden. Richting je personeel: wie meer werkt, krijgt meer betaald.

Simpel

Jongens, ik stop met mopperen en ga een biertje drinken. In de kroeg bij mij om de hoek. Waar een biertje altijd even groot en even duur en even lekker is en ik vrij ben van toeslagen. En als ik een meter bier bestel, krijg ik er eentje gratis bij. Niks polderen, gewoon transparant zijn en het simpel houden.