Een gewetenloze hork

Column Albert Verschure

De helft van Nederland werd begin dit jaar geconfronteerd met de aangepaste energienota. Ook ik. Mijn overzicht toonde een eindafrekening van nagenoeg nul. Ik wilde bijna tevreden zijn, totdat mijn oog op het nieuwe maandelijkse termijnbedrag viel.

Voor alle duidelijkheid, een euro meer of minder, daar draai ik mijn hand niet voor om. Maar dit was te gortig. Het voorlopige maandelijkse termijnbedrag was zomaar verdubbeld. Je leest
het goed: ver-dub-beld. Denk je dat je een goedkoop contract hebt afgesloten, blijkt dat na twee jaar de schijn van duurkoop te hebben. Het moet niet gekker worden.

Overhemd

Ik raakte getriggerd door het duurzaamheid- en energieverhaal en onderwierp me vrijwillig aan een onderzoekje rondom dit thema, te googelen in alle varianten. Tot mijn verrassing gingen de vragen veel verder dan stookgedrag, isolatiestrips en klimaatneutrale gebouwen. Ze raakten mijn persoonlijke keuzes, zowel die op mijn werk als privé. Voor het eerst vroeg ik me serieus af waar de appels vandaan komen die bij ons op kantoor in de fruitschaal liggen. En hoeveel bomen er zijn gekapt voor het printpapier dat we dagelijks gebruiken. Vervolgens kwam ik via dat onderzoekje bij mijn kledingkast. Mijn kleding hangt en ligt er wel mooi bij, maar waar zijn die overhemden en shirts eigenlijk gemaakt? Om het nog confronterender te maken, door wíe?

Hork

Duurzaamheid kwam een stuk dichterbij toen ik met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Dat leverde ook nog iets op. Ik ben wijzer geworden ten aanzien van mijn keuzes, bewuster. Dat is winst. Maar even los van alle duurzaamheidsgepraat. Een appel smaakt toch echt beter als die niet wekenlang onderweg is vanuit Chili? Om nog maar niet te spreken over de verspilling van energie om die enorme afstand af te leggen. Een overhemd dat niet door kinderhanden in elkaar is genaaid, draagt toch ontelbare keren fi jner. Of je moet een gewetenloze hork zijn. Eén ding is zeker. Alleen maar mopperen over energienota’s is geen kunst. Sterker, dát is pas zonde van de energie.