Herman

Column Albert Verschure

Haast, haast, we hebben ongelofelijke haast. We moeten springen rennen vliegen en weer doorgaan. De stem van de zanger schalt uit de speakers terwijl ik, midden in een regenbui, in de file sta op de weg van Helmond naar Tilburg. Drie telefoontjes gedaan, nog twee te gaan.

Kan ook nog wel even mijn mail checken. Waar de zomer normaal wat rustiger is, is ze nu een compleet gekkenhuis. Corona lijkt vergeten, de huizenmarkt is overspannen, grondstofprijzen gaan door het dak en personeel is nog lastiger te vinden dan een ijskoud biertje in de Sahara.

Eigen sop

Overnameprocessen zijn altijd wel hectisch, maar deze kan zo in het boekje ‘stressen voor dummies’. Het betreft een prachtige onderneming, maar het proces loopt voor geen meter. Besprekingen gaan moeizaam, gegevens worden niet of te laat aangeleverd. En de deadline nadert. De adviseur van de tegenpartij is een slechte versie van Hans Klok. Twee voor twaalf tovert hij nog een belachelijke eis uit de hoge hoed. Omgeven door een hoop technisch bla bla met termen als cash en debt free en ongoing EBITDA. In Jip en Janneke taal betekent dit: je mag meer betalen en krijgt minder. Ik bel mijn klant, een echte Brabantse ondernemer en Bourgondiër pur sang. Ik bespreek met hem de laatste ontwikkelingen. ‘Weet je wat ik ga doen?’ zegt hij. ‘Helemaal niks. Ik ben geen ondernemer geworden om me gek te laten maken, en zeker niet wegens door anderen verzonnen deadlines. Ons oorspronkelijke voorstel was goed en ze mogen lekker in hun eigen sop gaar koken.’ Over koken gesproken, ik heb een groot stuk vlees in mijn green egg gelegd. Daar ga ik vandaag met mijn vrouw en kinderen van smullen, want ondernemen is ook genieten. Als jij verstandig bent, neem je ook vanmiddag vrij; er is meer dan werk alleen.

Column Albert Verschure

Zonnestralen

Hm, word ik nu oud of sentimenteel? Ik weet het niet, maar ik moet denken aan mijn zeer gewaardeerde zakenpartner die na twintig jaar van goede samenwerking net voor zijn pensioen is weggevallen. De muziek klinkt minder gehaast. De wolken trekken weg. Het regent. Het regent zonnestralen. Herman, bedankt.