Hey, keep it simple

Column Albert Verschure

Wat kunnen we leren van de BoerBurgerBeweging, de onmiskenbare winnaar van de provinciale verkiezingen 2023? Het antwoord is heel simpel. Namelijk keep it simple. Gewoon kappen met de stikstoftoestanden, liefst in één dag, liefst in heel Europa, om daarna fluitend verder te zaaien, te oogsten, te fokken en te melken. Simpel spreekt aan.

Fiets van de zaak

En als de BBB dat kan, kan jij het ook. Dus houd het simpel als het om je werknemers gaat. Ik krijg regelmatig ‘fi scaal aantrekkelijke’ voorstellen van ze. Die variëren van een fi ets van de zaak tot een bijdrage in de isolatiekosten thuis tot aan bijzondere privé-regelingen  omtrent health of zorg. Allemaal zinvolle dingen, maar ik doe er niet aan mee. Ik vind dat alles wat je doet altijd en overal simpel uitgelegd moet kunnen worden. Een fiets van de zaak bijvoorbeeld. De een wil een stadsfi ets, de ander een elektrische. Sommige fi etsen twintig  kilometer. Anderen drie. Zij wil er een kinderzitje bij en hij springt alleen op een zadel dat 100 procent vegan vervaardigd is. En wie doet de  administratieve rompslomp die hierbij komt kijken? Nou, ikke niet.

Goede plannen

Dit neemt niet weg dat ik geen voorstander ben van goede plannen, integendeel. Daarom krijg je van mij een goed salaris waar je makkelijk  een fiets van kunt betalen, vrije dagen en een gezonde werk-privébalans binnen een dynamisch kantoor met leuke collega’s. O, en een  werkgever die in jou gelooft totdat het tegendeel bewezen is. Dit klinkt simpel en zo moet het ook. Want laten we wel wezen: passie voor je  werk en een gezellige sfeer op kantoor zijn niet in geld of fi etsabonnementjes uit te drukken. Ook niet als je er belastingtechnisch voordeel uit  kunt halen. Bovendien, na drie weken houd je de fiets voor gezien, wedden? Sterker nog, hij kan je gestolen worden. Maar een goed salaris en  een fijn sociaal leven, dat is nooit weg.