Iemand nog een appelflap?

Column Albert Verschure

Wisten jullie al dat ik best een redelijk goed potje kan koken? Ik heb onlangs voor het hele kantoor een zes-gangen diner bereid. Wie mij niet gelooft, daar zijn foto’s van. Het moge duidelijk zijn dat ik mijn ruim vijftig medewerkers zeer waardeer.

De les van Timo

Ik ben nog lang geen Jamie Oliver, maar ze hebben het er nog steeds over. Elk bord zag er prachtig uit en smaakte heerlijk. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik hulp had van twee vrienden, van wie er eentje net iets meer is dan een hobby-kok zoals ik dat ben. Scheelt natuurlijk. Timo weet alles van lekker en efficiënt koken. Hij leerde ons hoe je tijd bespaart, aantrekkelijk presenteert en verspilling tegengaat. Als je je bedenkt hoeveel voedsel in menig huishouden dagelijks in de kliko verdwijnt door een foute berekening. Ook ik kocht tot mijn grote schaamte te veel appels in. Een belangrijke les van Timo: let op de juiste inkoop!

Koop eens lekker strak in

Sommige ondernemers nemen het niet zo nauw met de inkoop. Ze zijn er zelfs trots op altijd alles op voorraad te hebben zodat ze geen nee hoeven te verkopen. Over minder liquiditeit, onnodig teveel ruimte in beslag nemen en de lelijkheid van opgestapelde dozen, hoor je ze niet. Toch raad ik hen aan om die aspecten niet te onderschatten, want ze leiden op lange termijn per definitie tot verlies. Mijn advies? Koop strak in en durf nee te zeggen. Als je een keer nee zegt, zorg dan dat je niet één, maar twee alternatieven achter de hand hebt. Wedden dat de klant daar zeer van gecharmeerd is?

Creatief met goudreinetten

Terug naar het memorabele diner. Ik had zoveel goudreinetten over, dat ik mijn directe omgeving smeekte om daar creatief mee om te gaan. Dan maar even door de zure appel heen bijten. Ze bakten appelflappen tot ze er bij neervielen. Kilo’s van die dingen schoof ik naar binnen de afgelopen dagen. En het ergste is: de kerst moet nog komen.