Laat die buitenlanders maar komen

Column Albert Verschure

Willen we meer of minder buitenlanders? Ik zeg volmondig meer. Als je het hier niet mee eens bent, is er echt iets mis met je. Nou ja met jou, dat ook weer niet direct. Ik kan jou niet verwijten dat het populisme hoogtij viert in dit land. Hoogstens dat jij eraan meedoet,mocht dat het geval zijn.

Indiase toptechneuten

Een klant van me is het neusje van de zalm als het om elektrotechniek gaat. Hij maakt elektromotoren op het hoogste niveau. Heeft partners in India en wil cumlaude afgestudeerde Indiase toptechneuten met ervaring hierheen halen om producten te ontwikkelen. Nederlanders met vergelijkbare kennis zijn simpelweg niet op de markt te vinden. Nu bestaat er in Nederland een lijst met zogeheten kwalitatief goede universiteiten over de hele wereld. Volgens de bedenkers ervan kent India er slechts drie, op zich al verdacht. Kom je van een andere Indiase universiteit dan ben je bij ons pas welkom als je minimaal 6500 euro gaat verdienen. Het IND tenslotte komt met een staaltje grensoverschrijdende bemoeienis en beweert doodleuk dat deze toppers geen aantoonbare toegevoegde waarde zijn voor ons land. Toe maar.

Luxepaardjes

De reden dat we het zover geschopt hebben met onze Brabantse maakindustrie is omdat we bereid zijn samen te werken en de beste kennis in huis willen halen. Let op, ik heb het over mensen die hun mouwen willen opstropen en niet over gelukszoekers. Die hebben we er tenslotte zat. De juiste technische mensen echter niet. Eigen schuld, dikke bult. Ons onderwijssysteem zet immers graag in op de beroepen Vrijetijdswetenschapper, UWV medewerker of infl uencer. Het stikt hier van de luxepaardjes terwijl we snakken naar intelligente werkpaarden.

Oorlog

Het populisme richting buitenlanders die vooral weg moeten blijven houdt mens en media aan de gang. Wat we in elk geval weten van populisme is dat het komt en gaat. De geschiedenis wijst uit dat een oorlog deze trend abrupt stopt. Maar om nou boven deze column te zetten: ‘Laat die oorlog maar komen!’ gaat alle perken te buiten.