Midden in de nacht met Netflix

Column Albert Verschure

Altijd al juf willen worden van een kleuterklasje? Of straatagent misschien? Lekker bekeuringen uitschrijven? Dan is dit de tijd om je droom te realiseren. Althans, dat zou je bijna denken als je sommige wervingsteksten voor het vinden van nieuw personeel ziet. Pas op, voordat je het weet solliciteer je als ondernemer zelf naar de functie van ordehandhaver.

Jacuzzi

Die oproepen beloven werkzoekenden een job waarin zij helemaal zelf mogen bepalen hoe, waar en wanneer er gewerkt wordt. Op kantoor, thuis op de bank of in de jacuzzi. Overdag in de hangmat of midden in de nacht met Netfl ix. Geen enkel behoorlijk bedrijf kan daar op draaien. Ook niet wanneer jij je in een juffen- of agentenpak hijst en de dagelijkse taak op je neemt om jouw medewerkers bij de les te houden. Zie ze ook maar weer in het gareel te krijgen als straks de schaarste voorbij is. Dat wordt lachen. Die pikken dat niet meer. Sowieso moet je je af en toe afvragen: wie is er in mijn bedrijf nu werkelijk de baas? Ben ik het of zijn mijn medewerkers het?

Korte Heuvel

Het personeelstekort is er en ik zou liegen als ik zeg dat dit probleem ver van me afstaat. We hebben er allemaal mee te maken. Maar in plaats van mensen een wortel voor te houden, kun je er ook anders tegenaan kijken. Minder personeel? Dan je trouwe klanten blijven bedienen en de andere tijdelijk op een lager pitje zetten. Dinsdagavond op de Korte Heuvel waren drie kroegen dicht vanwege onderbezetting. Gewoon dicht. Het is die ondernemers hun eer te na om loze beloftes te doen. Beste ondernemer, maak waar wat je steeds richting je klanten roept. Dat je transparant bent en altijd je afspraken nakomt. Blijf geloofwaardig. Wie toch per se de schaarste wil oplossen maar geen juf of agent wil worden, kan altijd zelf nog werknemer worden. Eens kijken hoe dat je bevalt. Succes alvast!