Nóg zo’n malloot

Column Albert Verschure

We mogen Poetin dankbaar zijn. Als hij iets aan ons duidelijk maakt, is het onze kwetsbaarheid wel. De les is om niet afhankelijk te zijn van je vijanden. Of het nou Rusland is, of je leverancier of nog erger, je eigen personeel. Ik durf te stellen dat ik niet omval als er een klant of leverancier afscheid van me neemt. Ik zal er buikpijn van hebben, maar het zal mijn onderneming niet direct in gevaar brengen. Zelfs mijn grootste klant maakt nog geen 2% van mijn omzet uit.

Capriolen

Helaas, na Trump hebben we nu Poetin. Nóg zo’n malloot waar je niet op kunt rekenen. Het is nog niet zover dat ze hier nu bij ons met een tank naar binnen komen rijden, maar als ondernemer zijnde kunnen afhankelijkheidsrelaties je soms het gevoel geven dat je een pistool tegen je hoofd aangedrukt krijgt. Heb je dan nog wel een keuze of kijk je via de loop je eigen vernietiging in? Dek je in door actief te sturen. Doe aan risicospreiding en zorg voor twee kritieke leveranciers in plaats van eentje. En als je dan per se afhankelijk wil zijn, zorg dan voor wederzijdse afhankelijkheid. Met allebei kernraketten in huis, zul je die beiden minder snel gebruiken. Je commit je aan elkaar en kunt niet zomaar vrijblijvend en eenzijdig capriolen uithalen.

Verklein je kwetsbaarheid

Last but not least, kies je relaties dichtbij. Beter ruzie met je buurman dan met een wildvreemde uit Verweggistan. Doet die buurman moeilijk, dan heeft hij meteen ruzie met de hele straat. Dit alles verkleint je kwetsbaarheid. Brabant heeft een prachtige maakindustrie. Wat hebben we veel kennis en kunde in huis. Toch worden veel spullen ver weg gemaakt om kosten te drukken. Tegen welke prijs? Is het dat waard? Een Auping bed mag dan iets duurder zijn, maar sommige Nederlandse merken produceren zoveel mogelijk duurzaam, milieuvriendelijk en lokaal. En is er een probleem, dan is een oplossing nabij. Als dat niet lekker slapen is, wat dan wel?