Regels zijn net konijnen

Column Albert Verschure

We hebben het gezien de afgelopen zomer. De versoepelingen ten gevolge van corona, de kleine uitbraken hier en daar, opgevolgd door een strakkere handhaving om straks weer tot versoepeling over te gaan. Zo zal het gaan en zo zal het voorlopig blijven. Kennelijk is het niet zo eenvoudig om mensen allerlei regels op te leggen. Althans niet wanneer ze daar het nut niet van inzien.

De groeten
Laat ik deze column tot het bedrijfsleven in eigen land beperken. De Nederlandse werknemer is doorgaans iemand met een eigen mening die zoveel mogelijk zelfstandig nadenkt. Als hij ergens het nut niet van inziet, is het al gauw ‘de groeten’. Geef hem eens ongelijk en ga eens bij jezelf te rade. Stikt het bij jou in het bedrijf van de regeltjes waarop tal van controleurs moeten toezien of vertrouw je grotendeels op de logica van je eigen mensen? Bij menig bedrijf wemelt het van veel en ingewikkelde regeltjes en protocollen om de veiligheid op de werkvloer en de omgang met elkaar te waarborgen, het liefst voorzien van een checklist die elke keer opnieuw moet worden ingevuld. Een checklist wordt echter net zo snel afgevinkt als de bevestiging dat je de algemene voorwaarden bij jouw laatste telefoonupdate hebt gelezen. Een overvloed aan regels zegt bovendien niets over je betrokkenheid richting jouw mensen. Het toont eerder aan dat je iets niet goed doet.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Regels, beste ondernemer, zijn net konijnen. Daar komen er alleen maar meer van als je niet uitkijkt. Ik roep niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid in deze tijden, maar iedereen weet best dat je niet kuchend naar een verpleeghuis moet rennen. Een half jaar geleden kregen onze klanten nog een kan koffie die ze zelf mochten inschenken. Intussen wordt het kopje koffie als vanouds weer door onze lieftallige secretaresses aan hen voorgezet. Niks burgerlijke ongehoorzaamheid of laksheid, maar pure logica met een snufje gezond boerenverstand.

Regels, ik zie ze liever als een soort advies